top of page

Звіт МО вчителів французької мови 2011 – 2012 навчальний рік

На кафедрі французької мови працює 4 вчителя: Гольдіна Олена Михайлівна (вчитель вищої категорії, старший учитель), Макеєва Валентина Стахівна (вчитель вищої категорії, старший учитель), Нестерова Ольга Сергіївна (вчитель першої категорії), Сова Тетяна Іванівна (вчитель першої категорії).

У 2011-2012 навчальному році викладачі МО вчителів французької мови працювали у складі шкільного МО вчителів іноземної мови.

Робота вчителів французької мови у 2011 – 2012 навчальному році відбувалася відповідно до загального плану роботи ліцею, індивідуальних планів викладачів та темою МО «Компетентнісно орієнтований урок французької мови як шлях до підвищення мовленнєвої компетентності учнів».

Головне завдання у викладанні іноземної мови полягає у формуванні в учнів комунікативної компетенції, базою для якої є комунікативні вміння, сформовані на основі мовленнєвих знань та навичок.

У рамках реалізації даної мети вчителі МО:

  • використовували інтерактивні методики, ефективні види діяльності, які сприяють активізації пам’яті, уяви, збагаченню словникового запасу;

  • розробили нові методичні підходи у вивченні французької мови;

  • широко використовували аутентичні матеріали;

  • продовжували ефективну роботу з обдарованими дітьми;

  • відвідували уроки своїх колег з метою підвищення педагогічної майстерності.

Для підвищення якості освіти на кафедрі постійно продовжується вивчення сучасних підходів у викладанні іноземної мови.

Показником якісної роботи вчителів МО є перемоги учнів на олімпіадах різного рівня. Так, 15 учнів посіли призові місця на районній олімпіаді.

Двоє учнів посіли призові місця на обласній олімпіаді.

Але слід відзначити, що на обласному, а тим більш на Всеукраїнському рівні стає все трудніше конкурувати з іншими школами через недостатню кількість годин іноземної мови у класичному ліцеї. Як свідчить досвід, учні класичного ліцею, які посідають призові місця на обласній та Всеукраїнській олімпіадах мають або стажування у Франції, або додаткові години з репетиторами, або відвідують курси Альянс Франсез.

МО вчителів французької мови активно співпрацює з Запорізьким національним університетом, а також з міжнародними франкофонними структурами.

У лютому 2012 р. на базі кафедри успішно відбулася педпрактика студентів 4 курсу університету. В свою чергу, викладачі ліцею Нестерова О. С. та Гольдіна О. М. прийняли участь у навчально-практичних семінарах, які проходили на базі ЗНУ у жовтні 2011 р. та березні 2012 р.

21 березня у м. Запоріжжі відділенням Альянс Франсез спільно з міською художньою школою за підтримки посольства Франції в Україні відбувся конкурс у рамках Всесвітнього дня франкофонії. Представники посольства оцінювали ідею, техніку роботи, а також знання французької мови. Перемогу в цьому конкурсі одержала учениця 10 класу класичного ліцею Піварь Анастасія (учитель французької Гольдіна О. М.). У жовтні 2012 р. вона поїде на стажування у м. Труа (Франція) у центр творчості ЮНЕСКО. Лауреатами конкурсу також стали Свердловська Вероніка із 9-Б класу (вчителі Жарій Т. В., Сова Т. І.) та Москвіна Марта, учениця 2-А класу (вчителі Жарій Т. В., Сова Т. І.). Виставку робіт учнів класичного ліцею, які прийняли участь у конкурсі, можна побачити на першому поверсі ліцею.

Педконсиліуми у перших та п’ятих класах показали, що робота вчителями МО проводиться у правильному напрямку та має дуже добрі результати. У рамках педконсиліумів були проведені на вищому рівні відкриті уроки Нестеровою О. С. у перших класах, Гольдіною О. М. та Совою Т. І. у п’ятих класах.

У 2011-2012 навч. році атестувалася Гольдіна О. М. За результатами атестації їй було присвоєне звання «старший учитель» та була підтверджена вища категорія.

Успішне оволодіння іноземною мовою безпосередньо залежить від наявності та якості навчальної, методичної літератури, а також технічної бази. В цьому питанні кафедра довгі роки зазнавала труднощі. Деякі проблеми вирішувалися власними силами (в тому числі, за свій кошт) учителями Совою Т. І., Гольдіною О. М., Нестеровою О. С. В цьому році кафедра звернулася за допомогою до адміністрації ліцею, та отримала цю допомогу в якості підручників для спецкурсу та телевізора. Потребує ремонту кабінет 45, та потрібно замінити підлогу та парти у кабінеті 41. У кабінеті 45 немає комп’ютера, а укабінеті 41 комп’ютер не читає CD та DVD диски, тому немає можливості його використовувати у повному обсязі.

В цілому запланована робота на 2011-2012 навчальний рік відбулася. Вся практична частина програм з французької мови виконана у повному обсязі. Якість знань у середньому по кафедрі добра та стабільна. Учні, які вивчають французьку як другу іноземну мову показали теж добрі результати, але залишаються проблеми з французької мови як другої у знов прибулих учнів.

Избранные записи
Новые записи
Поиск по ключевым словам
Тегов пока нет.
Обращайтесь
  • Иконка Google+ с длинной тенью
  • Иконка Facebook с длинной тенью
  • Иконка LinkedIn с длинной тенью
  • Иконка Twitter с длинной тенью
bottom of page